Narzędzia dostępności

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach

Dziś jest: czwartek, 28 marca 2024 r.

Imieniny: Anieli, Jana

Z Wizytą w Soplicowie

Z Wizytą w Soplicowie - powiększ zdjęcie

Sekrety staropolskiej kuchni

Co jadali i pili bohaterowie epopei Adama Mickiewicza? Jak wyglądały śniadania i uczty na dworze Sędziego Soplicy? Na te pytania próbowali odpowiedzieć uczniowie klasy 2bT. Analizując rytm codziennych posiłków opisanych w „Panu Tadeuszu”, uczniowie stworzyli listę wszystkich potraw, które pojawiły się na soplicowskim stole. „Chołodziec litewski”, „blemas” czy „kumpia” nie mają już dla 2bT żadnych tajemnic. Uczniowie opracowali przepisy wszystkich potraw i stworzyli niewielki przepiśnik specjałów z Soplicowa. 
Projekt powstał w ramach Narodowego Programu Wspierania Rozwoju Czytelnictwa.

Nad jego realizacją czuwała pani Jolanta Cebula.

Opracowanie: Jolanta Cebula

Dodała: B.U-M.

Polityka plików cookies | RODO | Klauzula RODO o zdalnym nauczaniu

Strona jest chroniona przez reCAPTCHA i Google - Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług.

© 2013-2024 CKZiU Żory. Wszelkie prawa zastrzeżone.    Realizacja: qbic studio