Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach

Dziś jest: piątek, 22 marca 2019 r.

Imieniny: Bogusława, Katarzyny

Kucharz

Kształcenie odbywa się w cyklu trzyletnim.

Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy. Kucharz  może być zatrudniony również w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:

  • przechowywać żywność,
  • sporządzać potrawy i napoje,
  • wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.

Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie z zakresu kwalifikacji TG. 07 Sporządzanie potraw i napojów, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.

Możliwości uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego:

Kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji TG. 07 Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, gdy dodatkowo zda egzamin z kwalifikacji TG. 16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Polityka plików cookies | RODO

© 2013-2019 CKZiU Żory. Wszelkie prawa zastrzeżone.    Realizacja: qbic studio